Din ce în ce mai mulţi oameni renunţă la apartamentele de la oraş în favoarea unei locuinţe liniştite în mediul rural. Faţă de anul trecut, în luna iunie numărul autorizaţiilor pentru construirea caselor la oraş s-a redus cu 31.6%, în timp ce cel pentru casele de la ţară a crescut cu 13.6%.
Criza loveşte nu numai în buzunarele argeşenilor, ci şi în casele lor. Conform unor date furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS), în luna iunie a acestui an a scăzut numărul de autorizaţii oferite pentru construcţia de case la oraş şi s-a mărit cel pentru construcţiile locuibile de la ţară.
Mai precis, în iunie 2010 au fost emise, în total, în Argeş, 189 de autorizaţii de construcţie, dintre acestea 150 fiind pentru ridicarea de case în mediul rural.
Aceeaşi statistică arată că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de autorizaţii emise pentru casele la ţară a crescut 13.6%. Asta în condiţiile în care, faţă de iunie anul trecut, acum sunt în total cu 0.5% mai puţine autorizaţii de construcţie, pe fondul unei scăderi cu 31.6% a celor pentru clădiri rezidenţiale în mediul urban.
Practic, Primăria Piteşti a emis, în 2009, 1.357 de autorizaţii de construire pentru clădirile rezidenţiale, majoritatea în prima jumătate a anului. De la 1 ianuarie până la 1 august anul acesta, numărul autorizaţiilor aprobate este de doar 676.
La ţară ai condiţii ca la oraş
În comuna Bradu, aflată în vecinătatea sudică a Piteştiului, aproape că nu s-a simţit criza în domeniul construcţiilor de case.
„La noi, a fost mai greu în primele luni ale anului, dar acum am eliberat multe autorizaţii de construire, la fel ca anul trecut, adică peste o sută. Ne ajută faptul că avem canalizare, care este încă în extindere, la fel şi magistrală de gaze şi reţea de apă. Decât să aleagă Piteştiul pentru cel puţin 100 de euro pe metrul pătrat, vin la