La 42 de zile după accidentul aviatic de la Tuzla, în urma căruia au murit 12 militari, printre care opt membri ai Forţelor speciale GNFOS, se păstrează tăcerea asupra celor întâmplate. Sursa: FERI PREDESCU
Cea mai mare catastrofă aviatică militară care a avut loc în ultimii 50 de ani în România (Tuzla, 5 iulie), soldată cu 12 victime, pare să fi fost uitată de autorităţi.
"În urma catastrofei aviatice de la Tuzla şi-au piedut viaţa patru militari din cadrul Forţelor Aeriene şi opt din cadrul Forţelor Navale… şi suntem alături de famiile greu încercate", anunţa MApN, a doua zi după tragedie.
După 40 de zile, oficialii din Armată rămân scumpi la vorbă, iar colegii şi părinţii sunt prudenţi şi fac declaraţii doar sub protecţia anonimatului. Cu toţii aşteaptă finalizarea anchetei. "Un raport preliminar va fi prezentat la sfârşitul lunii august", anunţă cei din MApN.
"Vom vedea pe placa comemorativă ce grad au"
"Nici măcar n-au fost înaintaţi oficial în grad, deşi, a doua zi după accident, s-a anunţat în careu că, din ordinul ministrului apărării, vor fi avansaţi post-mortem. Nu-mi explic de ce o fac în secret. Vom vedea pe 17 august când, la Centrul de Scafandri Militari din Constanţa, se va dezveli o placă comemorativă pe care numele băieţilor vor fi trecute cu grade cu tot", spune tatăl unuia dintre scafandri. Omul nu acuză pe nimeni, vrea doar ca "ancheta să fie corectă şi transparentă, pentru ca valoarea acestor băieţi să fie recunoscută".
Oprea: "Vor fi avansaţi după finalizarea anchetei"
"Rudele militarilor au înţeles greşit. Într-adevăr, s-a citit un ordin, dar unul care extindea avansările post-mortem şi recompensele materiale şi la militarii căzuţi în misiuni din teatrele de operţiuni interne", ne-a explicat Gabriel Oprea, ministrul apărării, pe care l-am abordat la festivităţile org