Scăderea numărului de contribuabili şi numărul tot mai mare de pensionări anticipate sunt principalele motive pentru care Guvernul se vede nevoit să transfere 4,6 miliarde lei pentru bugetul asigurărilor sociale, în cadrul rectificării bugetare care urmează să aibă loc, în perioada imediat următoare.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a susţinut, ieri, că deşi faţă de anul trecut, şomajul s-a dublat, fondul de şomaj nu este într-o situaţie precară şi a subliniat că rectificarea bugetară este absolut necesară pentru plata pensiilor până la finele anului.
Ministrul a mai precizat că proiectul legii privind venitul minim garantat urmează să fie aprobat, cel târziu, săptămâna viitoare, acesta urmând să modifice modul în care se verifică beneficiarii, relatează Agerpres: "La venitul minim garantat nu umblăm la fonduri, ci la procedură, adică n-o să mai fie acordat de primari, ci de instituţia prestaţiilor sociale. Ancheta socială va fi făcută numai cu verificarea de la centru. Cei care fac fraude sau inechităţi în domeniu urmează să fie aspru pedepsiţi prin această lege, care introduce sancţiuni majore".
Ministrul a precizat că economiile pe care Guvernul le face prin reverificarea dosarelor de prestaţii sociale nu puteau să fie luate în considerare la rectificarea bugetară, pentru că nu se poate anticipa exact care este nivelul fondurilor astfel obţinute.
A.G.
* Două variante pentru subvenţiile la energie termică
Ministerele de resort analizează în prezent două variante de lucru privind subvenţiile pentru energie termică, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Şeitan a menţionat că ministerul pe care îl conduce, alături de Ministerul Administraţiei şi Internelor, se află într-un stadiu avansat de realizare a proiectului care urmează să fie înaintat Guvernului, privind subvenţiile la apă caldă şi căldură pentru populaţie.