Fie că sunt compătimiţi sau ocoliţi de mulţime, cerşetorii au în comun aceeaşi existenţă mizeră, trăită de pe o zi pe alta, din mărunţişul primit de la trecătorii generoşi de pe stradă. Ceea ce mulţi nu ştiu, însă, este că există şi persoane care au transformat cerşetoria într-o afacere bănoasă.
Poliţia britanică a descoperit din ce în ce mai multe cazuri în care oamenii străzii câştigau, din cerşetorie, până la 20.000 de lire sterline pe an (aproximativ 25.400 de euro). Totodată, deşi se dau drept persoane fără locuinţe, studiile arată că 60% din cerşetori au un acoperiş deasupra capului, iar 70% din cei arestaţi de forţele de ordine se dovedesc a fi consumatori de droguri periculoase, mai ales, de heroină.
Citeşte şi:
O tânără româncă cerşeşte în Italia pentru a-şi plăti studiile
Cerşetori cu bani în bancă şi cameră la hotel
Cerşetoria ca afacere a devenit un fenomen din ce în ce mai întâlnit pe străzile oraşelor britanice, atrage atenţia publicaţia "Daily Mail". Cu un câştig mediu de 40 de lire pe zile (aproximativ 50 de lire), sau de 100 de lire (127 de euro) în weekend, cerşetorii ajung să câştige, anual, mai mult decât un funcţionar de mijloc din Marea Britanie.
Săptămânal, câştigurile unui om al străzii se ridică la peste 300 de lire (381 de euro), bani neimpozitaţi, ceea ce indică un venit de 15.600 de lire pe an (peste 19.800 de euro). Potrivit autorităţilor fiscale britanice, un muncitor care are un salariu anual de 20.000 de lire (25.400 de euro), primeşte aproximativ 15.391 de lire (19.540 de euro) după plata taxelor şi a impozitelor.
Poliţia din oraşul Lincoln, regiunea Lincolnshire, a demarat o amplă operaţiune de demascare a falşilor cerşetori. "În timp ce avem şi persoane cu probleme financiare grave, pe străzi, există şi unele care folosesc cerşetoria ca o metodă uşoară de a câştiga bani", a declarat insp