Sergiu şi-a cultivat pasiunea pentru vinuri trecând prin toate etapele necesare formării unui somelier. A început ca ospătar şi, pe parcursul celor 20 de ani de practică, hobby-ul său a devenit mai mult decât o profesie.
„Ce vin se potriveşte cu preparatele culinare pe care le serviţi la cină?“, „ce băutură este mai indicată înainte de a lua prânzul?“ sau „cât ar trebui aerisit un vin vechi înainte de a fi servit?“ sunt întrebări uşoare al căror răspuns trebuie să îl ştie orice somelier.
„Rolul unui somelier este să fie un fel de educator al simţurilor şi al gusturilor. El trebuie să sugereze şi să sfătuiască, nu doar să servească la masă“, explică Sergiu. Bărbatul şi-a început aventura în lumea vinurilor imediat după Revoluţie, lucrând ca ospătar la o cârciumă din Valea Călugărească.
Lucrând în restauraţie, a intrat în contact cu o mulţime de specialişti în vinuri şi cu maeştri bucătari. „Cu timpul, am început să înţeleg vinul şi mi-am dat seama că îmi pot construi o carieră din această pasiune“, spune somelierul.
„Vinul reprezintă cultură“
Sergiu explică şi ce înseamnă să înţelegi vinul. „În primul rând, trebuie să ştii ce înseamnă procesul de vinificare şi în ce constă. După aceea să îi înţelegi culoarea, să îi parcurgi gustul. O degustare este un adevărat ritual“, lămureşte specialistul.
În cadrul concursurilor şi al degustărilor la care a participat de-a lungul timpului a avut parte de tot felul de experienţe, unele plăcute, altele mai puţin plăcute. „Am vizitat crame din oraşe cu tradiţie în domeniul viticulturii, cum ar fi Bordeaux sau regiunea Toscana. Dar cel mai mult m-au impresionat culturile de viţă de vie din Slovacia“, povesteşte Sergiu.
Vorbeşte despre vin cu foarte multă pasiune şi consideră că acesta reprezintă cultură şi civilizaţie. În ceea ce priveşte vinul, el spune că de multe o