Cei 350 de reprezentanţi din 41 de ţări prezenţi la Congresul Mondial al Ştiinţei şi Tehnicii de la Tampere, Finanda, au fost uimiţi de faptul că România „are gaze!", ei fiind convinşi, până acum, că ţara noastră este dependentă 100% de gazul rusesc.
Dumitru Chisăliţă, şeful Centrului de Documentare şi Informare Gaze Naturale Mediaş din cadrul Romgaz, a participat la Sesiunea Comitetului Mondial al Ştiinţei şi Tehnicii, care a avut loc în perioada 10-15 august 2010, la Tampere în Finlanda.
El a avut o prezentare despre istoria gazelor naturale din România, care i-a suprins pe participanţi.
„Cei 350 de reprezentanţi din 41 de ţări au fost uimiţi ca România „are gaze!", ei cunoscând doar faptul că România este dependentă 100% de gazul rusesc", a declarat Dumitru Chisăliţă.
Până şi fostul ministru al integrării europene dn perioada 1996-1999, Alexandru Herlea, prezent la această manifestare, a precizat că nu şi-a dat seama pâna la prezentarea lucrarii „100 Year of explotation at natural gas in Romania and Europe" ("100 de ani de exploatare a gazelor naturale în România şi Europa) cât de puţin cunoaşte despre un sector atât de important cum este cel al gazului natural şi aceste importante realizări ale României ar trebui prezentate întregii lumi.
Pentru toţi cei care nu cunosc aceste detalii despre ţara noastră:
* Prima extracţie de gaze în România a avut loc în 1909 la Sărmăşel, judeţul Mureş
* Turda a fost primul oraş european iluminat cu gaze naturale, în 1917
* România a fost prima ţară exportatoare de gaze din Europa, cu livrări în Ungaria
* Până în 1979, România nu a importat niciun metru cub de gaze
* România importă în prezent mai puţin de 20% din consumul naţional de gaze din Rusia
* Preţul gazelor interne este de circa 150 de dolari pe mia de metri cubi, jumătate faţă de media eu