Patru din cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri) au încheiat primul semestru al anului cu profituri totale de 166,6 mil. lei, de 2,7 ori mai puţin decât câştigurile din acelaşi interval al anului trecut, pe fondul unei contracţii puternice a veniturilor din dividende.
Cu o avere totală de peste 7 miliarde de lei, cele cinci SIF-uri sunt printre cei mai mari administratori de active de pe piaţa locală de capital şi ţin capul de afiş pe lista investitorilor pe bursa de la Bucureşti. Anticipând contextul economic dificil din 2010, SIF-urile şi-au regândit strategia încercând să facă faţă reducerii veniturilor din dividende, în condiţiile în care cea mai importantă bancă din portofoliu - BCR - nu a distribuit dividende din profitul pe 2009, iar restul companiilor din portofoliu au anunţat dividende mult sub nivelul anilor anteriori. Cu toate acestea, profiturile SIF-urilor nu au scăpat neatinse de criză, fiind înregistrate scăderi de până la 80% faţă de primul semestru al anului trecut.
SIF Moldova (SIF2) a înregistrat cel mai mare profit net, de 57,2 mil. lei, în primul semestru, din rândul celor patru societăţi care au raportat situaţiile semestriale. Rezultatul raportat este mai mic cu 36% faţă de primul semestru al anului trecut. Veniturile au scăzut cu 36,6%, până la 94,38 mil. lei. Mai mult de jumătate din venituri, respectiv 56,2 mil. lei, au provenit din vânzarea de active din portofoliu, în timp ce veniturile din dividende au fost în valoare de 12 mil. lei, de aproape şase ori mai mici decât în prima jumătate a anului trecut. Cheltuielile totale au scăzut cu 37%, până la 37,1 mil. lei.
"Mare parte din veniturile obţinute în primul semestru au fost obţinute din investiţiile pe piaţa de capital. În primul semestru, am vândut acţiuni la BRD şi ne-am orientat către alţi emitenţi, cum ar fi Fondul Proprietatea. Sperăm că modul în