Conducerea PSD îl menţine pe Geoană la şefia Senatului, dar fostului lider i s-a interzis să critice partidul. Dacă nu va respecta interdicţia, Geoană „va pleca din PSD“, a precizat Victor Ponta. Liderii PSD au mai convenit că nu vor cere revocarea lui Geoană din fruntea .
„Este vorba despre o anumită coerenţă în comunicarea publică a partidului şi acest lucru, evident, este o decizie pe care o voi respecta", a fost singura declaraţie făcută, ieri, de Geoană, la sfârşitul şedinţei Biroului Permanent. Fostul lider a evitat să facă alte comentarii despre măsura luată de liderii partidului, mulţumindu-se doar să repete că nu este vorba despre o sancţiune.
Cum a scăpat de suspendare
Mircea Geoană a afirmat public, de mai multe ori, că PSD ar trebui să intre la guvernare dacă Guvernul Boc va cădea şi a recomandat partidului să colaboreze mult mai strâns cu liberalii.
Declaraţii sale au venit în contradicţie cu linia adoptată de Victor Ponta: PSD va intra la guvernare doar în urma unor alegeri, iar colaborarea cu liberalii va fi punctuală. „Judecata" lui Geoană a durat mai bine de trei ore şi, potrivit unor surse social-democrate, a fost destul de tensionată.
Victor Ponta şi Liviu Dragnea au pledat pentru sancţionarea lui Geoană pe motiv că acesta a făcut, în repetate rânduri, declaraţii în dezacord cu deciziile luate la vârful partidului. Cei doi ar fi dorit ca fostul lider al PSD să fie taxat cu o sancţiune prevăzută în statutul partidului, eventual cu suspendarea pe o anumită perioadă din calitatea de membru al PSD.
Sancţiunea nu e în statut
Aceleaşi surse spun însă că atmosfera din şedinţă a condus la o decizie mai blândă: lui Geoană i-au fost interzise, timp de şase luni, declaraţiile împotriva partidului, hotărâre care nu reprezintă o sancţiune statutară. Un ton conciliator a avut chiar preşedintele de onoare al PSD, Io