România este ţara cu cea mai lungă vacanţă de vară din toată Europa – 3 luni – timp în care copiii din familii sărace muncesc, iar cei mai norocoşi merg la şcoli de vară, în străinătate. Vara la muncă, în tabără sau în cartier, printre blocuri, sunt tot atâtea tipuri de vacanţă pe care le trăiesc copiii din România.
Treaba unui copil este să se joace. Vorba veche de când lumea nu e respectată de părinţii săraci, şi mai ales de cei de la ţară, care se folosesc de munca celor mici în timpul vacanţei de vară pentru a pune deoparte banii necesari rechizitelor, la toamnă.
Tot din cauza sărăciei, mulţi dintre copiii din marile oraşe şi-au petrecut vara în faţa blocului - la fotbal sau baba-oarba, iar dacă sunt mai mari - la table sau la cărţi.
Tot mai puţini sunt copiii ai căror părinţi şi-au permis în acest an un concediu la mare sau la munte, sau o tabără, unde cei mici puteau să socializeze, dar şi să înveţe câte ceva.
Drepturile copilului
Numai câţiva copii s-au aflat în acest an în postura de a-şi petrece vacanţa în tabără în străinătate, deşi în urmă cu câţiva ani acest lucru părea a fi destul de obişnuit.
Drepturile copilului, consfinţite prin convenţii internaţionale, arată că fiecare dintre cei mici trebuie să beneficieze de un nivel de trai care să-i permită dezvoltarea fizică, mentală şi spirituală. Un drept pe care părinţii din România ar fi bucuroşi să îl poată respecta.
Munceşte pentru rechizite
Cosmin Marinescu are 9 ani şi este un băieţel obişnuit din comuna doljeană Secui, situată la o distanţă de 25 de kilometri de Craiova.
Vacanţa lui de vară nu seamănă cu a altor copii. Trezirea e în fiecare dimineaţă înainte de răsăritul soarelui şi apoi - muncă până la apus.
Cosmin nu se supără că părinţii „îl pun la treabă" şi zâmbeşte toată ziua. „M-am trezit la 4.00,