Cele patru mari companii petroliere internaţionale din consorţiul care dezvoltă uriaşul zăcământ de gaze Karachaganak din Kazahstan au ajuns la un acord privind cedarea unei participaţii de 10% către compania kazahă de stat KazMunaiGaz, transmite Reuters, citând mai multe surse apropiate discuţiilor.
Cele patru mari companii - Eni (Italia), BG Group (Marea Britenia), Chevron (SUA) şi Lukoil (Rusia) - au convenit termenii acestei tranzacţii la data de 19 iulie, însă discuţiile nu sunt finale.
„Companiile vor transfera 5% către statul kazah dacă acesta abandonează ideea reintroducerii taxelor pentru exportul de produse petroliere sau dacă renunţă la prejudiciul de peste un miliard de dolari pe care îl cere într-un proces privind legalitatea operaţiunilor. Statul va cumpăra în bani restul de 5% din acţiuni", a spus una dintre surse.
Eni şi BG Group deţin câte 32,5% din consorţiu, Chevron are 20%, iar Lukoil - 15%. Nu este încă foarte clar ce participaţie ar trebui să cedeze fiecare din companii, mai scrie Reuters.
Atât purtătorii de cuvânt al companiilor din consorţiu, cât şi cei ai KazMunaiGaz au refuzat să comenteze aceste informaţii.
Altă sursă, citată de aceeaşi agenţie de presă, a precizat că rezoluţia va fi similară cu cea prin care statul kazah a primit acţiuni şi în compania care se ocupă de dezvoltarea unui alt alt zăcământ uriaş, Kashagan. În 2008, companiile din acel consorţiu au decis să cedeze 8,5% din acţiuni, pentru ca statul să renunţe la acuzaţii privind nerespectarea condiţiilor de mediu.
Revenind la zăcământul Karachaganak, statul a acuzat companiile de încâlcarea legislaţiei privind imigrarea şi cere daune de 1,3 miliarde de dolari.
Statul kazah îşi reîntoarce faţa la propriul petrol
De fapt, toate aceste acţiuni ale statului kazah vin pe un fond mai vechi.
Cele două zăcăminte au fost c