Sudul Europei se va confrunta tot mai mult cu o creştere a temperaturilor, ceea ce va afecta potenţialul hidroenergetic, turismul de vară şi producţia agricolă. Climatologul Roxana Bojariu, care a participat la redactarea Raportului IPCC din 2007, avertizează, într-o discuţie cu Green Report, că efectele încălzirii globale se resimt deja şi în România.
Citeşte şi: Mai 2010, cea mai călduroasă lună din istorie
Se adeveresc prognozele asupra schimbării climatice care au stârnit controverse în 2007?
Roxana Bojariu: Din păcate, da. Creşterea temperaturilor, frecvenţa crescută a valurilor de caldură şi a secetelor, însoţite uneori de incendii de pădure, se pot observa deja în regiunea bazinului mediteranean şi a zonelor vecine lui, incluzând şi părţi ale teritoriului României - este vorba mai ales despre sudul ţării. Proiecţiile viitoare arată că aceste tendinţe observate se vor accentua din ce în ce mai mult.
În volumul II al celui de-al IV-lea Raport al Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) se estimează că resursele de apă se vor diminua mai ales în regiuni din centrul, estul şi sudul Europei, procentul cu regiuni europene expuse crescând de la 19%, cât este azi, la 35% spre sfârşitul anilor 2070.
În paralel, populaţia europeană afectată de reducerea resurselor de apă se estimează că va creşte cu până la 44 de milioane de persoane, iar debitele râurilor şi ale fluviilor vor descreşte vara cu până la 80% în regiunile cele mai afectate. Potenţialul hidroelectric al Europei va scădea, în medie, cu 6% până în anii 2070, iar scăderea va fi mai accentuată în regiunile din jurul bazinului mediteranean - între 20% şi 50%.
Care ar fi cele două scenarii extreme pentru România?
Proiecţiile se realizează pe baza unor scenarii privind nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, iar, în cazul Ro