Toamna aceasta se anunţă cu palpitaţii pentru o parte dintre absolvenţii promoţiilor 2008 şi 2009. Controversata universitate particulară va putea organiza licenţă doar dacă respectă condiţiile impuse de Ministerul Educaţiei.
Conducerea Universităţii „Spiru Haret" (USH) pare hotărâtă să facă pace cu Ministerul Educaţiei. Şi are toate şansele: dacă va respecta condiţiile instituţiei tutelare, poate organiza o sesiune specială de licenţă, în septembrie, şi va reglementa situaţia a mii de absolvenţi.
Este vorba despre foştii studenţi care au intrat la facultate între 2005 şi 2008. Ei vor fi puşi în situaţia să repete licenţa, chiar dacă deocamdată nu e clar ce se întâmplă cu diplomele celor care deja le-au ridicat. Condiţiile puse de minister pentru ca „Spiru Haret" să poată organiza examenul, în a doua jumătate a lunii viitoare, ar fi judecate drept umilitoare de o altă universitate.
USH trebuie să comunice numele celor care vor susţine examenul, listele cu profesorii şi conferenţiarii universităţii care vor fi desemnaţi să facă parte din comisiile de examinare. În plus, ministerul doreşte să valideze lista de corectori şi să o completeze cu profesori universitari de la facultăţile de stat.
Păreri împărţite cu privire la examen
Dacă oficialii de „Spiru Haret" par gata să accepte aceşti termeni, absolvenţii USH sunt mult mai reticenţi. Membrii Asociaţiei Absolvenţilor Universităţii „Spiru Haret" nu s-au hotărât încă dacă doresc să susţină a doua oară licenţa. Ei sunt deranjaţi de una dintre condiţiile puse chiar de organizatori, ca presa să aibă acces la toate examenele.
Deocamdată rămâne un mister şi numărul celor care dau licenţa. Oficialii universităţii aproximează că între 10.000 şi 15.000 de persoane vor fi în situaţia să mai dea examenul încă o dată.
În privinţa utilităţii unui nou examen pentru