Marea Britanie a fost in 2009, alaturi de Germania si Italia, destinatia preferata a romanilor care au plecat la munca in strainatate. Potrivit statisticilor, 45.000 de romani au plecat in fiecare dintre cele trei tari, iar medicii romani stau la coada la agentiile de recrutare pentru Marea Britanie.
Totusi, sa iti gasesti un loc de munca in Marea Britanie nu e deloc usor, conditiile dure facand ca numai cei mai buni sa reuseasca. Pe langa acestea, costul ridicat al vietii si problemele cu imigrantii sunt si ele piedici serioase.
Marea problema, ca in multe alte tari, este permisul de munca, perioada de restrictii fiind prelungita in noiembrie 2009 pana la sfarsitul anului 2011. Permisul este primit mai usor de lucratorii calificati, lucratorii cu inalta calificare, precum si toti cei care aduc o contributie importanta economiei nationale britanice.
In ceea ce ii priveste pe muncitorii romani necalificati, ei se pot angaja in functie de cotele anuale referitoare la Romania, in sectorul agricol (Seasonal Agricultural Workers'Scheme) si in cel agroalimentar (Sectors Based Scheme). Astfel, Marea Britanie ofera pana la 21.250 de locuri sezoniere de munca in agricultura, respectiv pana la 3.500 in sectorul agroalimentar.
Firmele din sectorul de procesare a produselor alimentare pot de asemenea solicita aprobare sa angajeze lucratori romani mai putin calificati pentru a-si ocupa locurile de munca vacante. Aceste angajari se fac in functie de cota impusa.
Un job nou, un permis de munca nou
Permisul de munca/carnetul de munca (Accession Worker Card) se elibereaza la cerere, aceasta fiind insotita de o promisiune de angajare scrisa, furnizata de viitorul angajator. Trebuie precizat, insa, ca un card de acces pentru lucratori este emis pentru un anumit loc de munca, iar cei care isi schimba jobul trebuie sa