A urmat o strălucită carieră militară, ajungând până la gradul de maior, apoi a fost nevoit să se reprofileze. Din 2006 e profesor de istorie. Profesorul Cezar Brătulescu s-a născut la Brăila, însă studiile primare şi gimnaziale le-a urmat la Buzău. Tatăl său a fost inginer şef la „Metalurgica" Buzău.
A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir" de la Breaza, în 1983.
„Am ales cariera militară nu pentru frumuseţea uniformei, ci pentru siguranţa carierei. Aproape toţi absolvenţii de liceu militar ajungeau ofiţeri. Mai târziu, după 21 de ani, s-a dovedit a fi, totuşi, o carieră nesigură", ne-a spus Cezar Brătulescu.
După absolvirea Şcolii de Ofiţeri de Radiolocaţie de la Braşov, în 1986, proaspătul locotenent a fost trimis la Batalionul 122 Radiotehnic de la Brăila. Până să fie disponibilizat, în 2005, a mai fost încadrat la Comandamentul 8 Operaţional şi Brigada 10 Geniu.
Portret: Vlăduţ Brînză este urmaşul lui Ştefan cel Mare, devenit marinar şi şeful Portului Brăila
„La ţară, copii dornici să înveţe"
Nesiguranţa postului l-a determinat pe maiorul Brătulescu să urmeze la FF cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" Galaţi. A absolvit-o în 2000. În 2005, a fost disponibilizat, pentru că, deşi avea gradul de maior, nu avea funcţia necesară.
„După disponibilizare, m-am pregătit intens pentru ocuparea unei catedre. Din 2006, am fost profesor suplinitor calificat la catedra de istorie a Liceului «Matei Basarab» din Măxineni. După aceea, am predat la şcoala din Bordei Verde. Am constatat că în mediul rural sunt copii dornici să înveţe, chiar eu am avut elevi care au urmat licee de prestigiu brăilene", ne-a spus dascălul.
Portret: Mircea Marian Cărbunaru este prietenul a generaţii întregi de tineri brăileni/Află de aici traseul său profesional
Demn de remarcat este faptul că C