Serviciile secrete ruse l-au reţinut pe secretarul I al Departamentului Politic din Ambasada României la Moscova sub acuzaţia de spionaj. FSB-ul susţine că diplomatul român Gabriel Grecu a fost arestat în timp ce încerca să obţină informaţii militare de la un cetăţean rus.
Un angajat al Serviciului român de informaţii externe, Gabriel Grecu, care lucra la Ambasada română „sub acoperire ca secretar I al Departamentului Politic" a fost reţinut la Moscova în timp ce încerca să obţină de la un cetăţean al Federaţiei Ruse informaţii secrete cu caracter militar, a anunţat Centrul pentru relaţii cu presa al Serviciului rus de Securitate, FSB (fost KGB), citat de RIA Novosti.
Citeşte şi:
Serviciile secrete ruse au arestat un diplomat român pentru spionaj. Diplomatul a fost declarat persona non grata
„Asupra spionului au fost găsite obiecte specifice activităţii de spionaj, ce confirmă în totalitate activitatea ostilă împotriva Federaţiei Ruse", se mai arată în comunicatul FSB, care mai precizează că suspectul a fost reţinut la 16 august de către angajaţii serviciilor secrete ruse.
Presa din Rusia a reacţionat prompt titrând: „La Moscova a fost reţinut un spion român" („Pravda"), „ Război de spionaj" („Argumentî i Faktî"). Postul de radio Ecoul Moscovei a anunţat şi el la prânz că „la Moscova a fost reţinut un cetăţean român, care încerca să obţină informaţii secrete".
Declarat persona non grata
Nu este o practică obişnuită în cazurile de spionaj în care sunt implicaţi diplomaţi ca aceştia să fie reţinuţi şi să li se facă publice numele. De obicei, sunt declaraţi persona non grata, iar apoi sunt expulzaţi. Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede în articolul 29 că „persoana agentului diplomatic este inviolabilă", iar diplomatul „nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau d