Grasimi, proteine si glucide
Pe masura ce numarul gradelor din termometru creste simtitor, pofta de mancare scade considerabil. Incearca sa nu saripeste mese si afla ca e important sa introduci in alimentatie cate putin din cele trei categorii de nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului: grasimi, proteine si glucide. "Este recomandat ca pana la un maximum de 35% din aportul caloric zilnic sa provina din lipide, conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii si Departamentului de Sanatate si Servicii Umane. Iar dintre acestea este bine ca mai mult de 90% sa fie grasimi nesaturate", spune dr. Luana Sahian, medic in medicina generala si consultant in nutritie.
Produse care iti fac bine
Grasimile benefice organismului in sezonul estival sunt cele de origine vegetala si cele care se gasesc in peste. De unde le iei? Potrivit medicilor, grasimile "bune", nesaturate, le gasesti in produse alimentare care au o consistenta moale sau lichida chiar si atunci cand sunt pastrate la temperaturi scazute, de exemplu,
in frigider. Maionezele de calitate, margarinele tartinabile (cele care se intind bine pe paine), pestele, alunele de padure si fisticul nu trebuie sa-ti lipseasca din farfurie in zilele toride de vara.
Alimente pe care trebuie sa le eviti
Consuma cat mai putine grasimi saturate, asa-numitele grasimi "rele", care favorizeaza cresterea colesterolului din sange. Asadar, limiteaza consumul de lactate grase, cum ar fi untul si smantana, de biscuiti, de carne grasa si de produse de patiserie.
Hidrateaza-te corespunzator
Aportul de lichide are un rol extrem de important in buna functionare a organismului in sezonul calduros. Mareste in fiecare zi consumul de apa si alimente care contin lichide. Nu este obligatoriu sa consumi numai apa. Deseori, o poti inlocui cu lapte degresat, supe, ciorb