Cele trei monitoare şi cinci vedete blindate de generaţia a IV-a sunt la ora actuală principala forţă de luptă dislocată la frontiera de răsărit a alianţei nord-atlantice. Vedetele fluviale de la noi fac spectacol, în fiecare an, de Ziua Marinei. Au făcut-o şi ieri, spre încântarea miilor de brăileni.
Deşi oficial Brăila nu mai are port cu activitate comercială intensă, aşa cum era în perioada interbelică, Brăila are marină militară, marinari şi mai ales nave. Practic, brăilenii încă mai deţin „obiectul muncii" spre deosebire de portul din Galaţi.
Ba chiar, bastimentele fluviale de la Brăila au făcut spectacol, în fiecare an, în mai multe oraşe dunărene, între care Galaţi şi chiar şi Constanţa.
Mai mult, în portul nostru se află câteva nave-bijuterii: „Mureşul", fosta navă a lui Ceauşescu, şi „Borcea", navă de patrimoniu care, deşi este în administrarea Palatului Copiilor, a devenit mândria întregului oraş.
Puţini ştiu că la Brăila se mai află câteva mostre din flota României de altădată. Şi nu numai. Comandorul Tudorel Gândac, comandantul Divizonului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, ne-a prezentat câteva dintre caracteristicile bastimentelor.
Ziua Marinei la Brăila: mii de oameni au urmărit sosirea Zeului Neptun, parada navală şi botezul marinăresc
Bijuterii: „Mircea" şi „Mureşul"
„Monitoarele fluviale au câte două tunuri de 100 mm în turele blindate, două barbete dotate cu tunuri de 30 mm antiaeriene şi patru barbete dotate cu mitraliere antiaeriene qvadruple de 14,5 mm. De asemenea, nava are două instalaţii de lansatoare de propiectile reactive cu câte 40 de ţevi care sunt coborâte pentru încărcare într-o structură blindată. Motoarele de 5.000 de cai putere imprimă o viteză de 30 km pe oră", ne-a explicat ofiţerul.
Comandorul Iordan Alexandru, fost comandant al Divizionului 67 NPA, ne-a explicat importan