Din cele 245 de locuri câte au fost până acum la învăţământul suplimentar de la Liceul de Artă vor rămâne, din toamnă, doar 15. Criza loveşte şi în artă. Pentru că învăţământul artistic este unul foarte scump, Ministerul Educaţiei a redus drastic cifrele de şcolarizare din acest domeniu. Liceul de Artă din Zalău a pierdut 269 de locuri.
Cei 245 de copii înscrişi la diverse şcoli din Zalău şi din alte localităţi ale judeţului şi care veneau după ore să studieze, gratuit, un instrument muzical sau artele plastice la Liceul de Artă „Ioan Sima“ nu vor mai avea această oportunitate odată cu începerea noului an şcolar.
Este vorba despre elevii înscrişi în aşa-numitul învăţământ complementar, ce funcţiona la Liceul de Artă în paralel cu cel integrat. Acesta include atât învăţământul de cultură generală, cât şi învăţământul artistic.
Costuri duble
În această situaţie s-a ajuns după ce, pentru a face cu orice preţ economii la buget, Ministerul Educaţiei a redus drastic cifrele de şcolarizare pentru învăţământul de artă, unde costurile pentru un elev sunt duble faţă de cel de la învăţământul standard. Astfel, conform standardelor de cost stabilite de Ministerul Educaţiei la începutul acestui an, un elev de la un liceu de muzică, acum, costă statul român 6.285 de lei, unul de la învăţământul primar de muzică – 4.571 de lei, pe când un elev din învăţământul standard costă numai 2.857.
Din acest motiv, din toalul de 474 de locuri cerute de Liceul de Artă, Ministerul Educaţiei a aprobat doar 205. Diferenţa, de 269, a fost tăiată în principal de la învăţământul complementar, apreciat atât de părinţi, cât şi de copii, care puteau până acum să studieze la orice şcoală şi liceu voiau şi să vină după-amiază la Liceul de Artă pentru a învăţa, gratuit, un instrument sau arte plastice.
Dacă iniţial s-a spus că de această reducere vor fi afectaţi nu