Pentru bugetul rectificat, Guvernul ia în calcul un curs mediu de 4,24 lei/euro, în scădere faţă de prognoza iniţială, de 4,25 lei/euro. Sursa: Razvan Valcaneantu
În vreme ce Guvernul mizează pe aprecierea leului în raport cu euro, chiar dacă economia va continua să scadă şi anul acesta, oamenii de afaceri văd un curs de 4,2-4,5 lei/euro. Economistul Ilie Şerbănescu spune că România, un stat fără o economie funcţională, nu poate avea o monedă puternică. Astfel, spune analistul, cursul este menţinut artificial.
Şi bancherii speră că BNR va continua să intervină pe piaţă pentru a echilibra evoluţia monedei naţionale. De exemplu, după deprecierea record a leului din luna iunie, Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD, recomanda investitorilor să vândă euro şi să cumpere lei, cu un curs ţintă de 4,2 lei/euro.
Pe intervenţia BNR mizează şi specialiştii ING, care văd un curs de 4,3 lei/euro în trimestrul al treilea al acestui an. Banca centrală nu va interveni decât atunci când cursul va depăşi pragul de 4,4-4,5 lei/euro, consideră aceştia.
Moneda naţională a marcat în luna iunie o depreciere istorică în raport cu euro, Banca Naţională stabilind pe 28 iunie un curs de 4,3257 lei/euro, în creştere faţă de referinţa stabilită vineri, de 4,2808 lei/euro. Astfel, cursul a urcat la cel mai ridicat nivel înregistrat de la introducerea monedei unice europene.