Proiectul legii ANI a trecut luni de Camera Deputatilor dupa ce 204 de deputati au votat pentru, doi s-au pronuntat contra si alti doi s-au abtinut, votul efectuandu-se prin apel nominal.
Votul pentru lege s-a dat insa fara deputatii social-democrati si conservatori care au parasit sala plenului acuzand ca proiectul este neconstitutional.
Cei care au votat contra sunt fostul ministru liberal al justitiei Tudor Chiuariu si Mihaita Calimente, tot de la PNL, in timp ce abtinerile au provenit de la doi deputati independenti, Tudor Ciuhodaru si Daniel Oajdea. Oajdea a invocat faptul ca nu a fost convocat regulamentar in vederea sesiunii extraordinare, anunta NewsIn.
Inainte de a pleca din sala tot social democratii au cerut o pauza de jumatate de ora pentru consultari, dar nu au ajuns la un consens.
Premierul Emil Boc a luat cuvantul luni la prezidiul Camerei Deputatilor si a spus ca saluta decizia Comisiei Juridice de adoptare a raportului cu privire la legea ANI, iar asta arata ca clasa politica este capabila sa adopte decizii in interes national, daca vrea.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca legea ANI nu este o lege ca oricare alta si este optimist ca forma adoptata de Camera Deputatilor va trece si de Senat.
"Eu sunt optimist. Depunem eforturi intense de a explica senatorilor care sunt mizele acestui proiect de lege si consecintele daca el nu va fi adoptat. Legea ANI nu reprezinta o lege ca oricare alta, ci un test pentru vointa politica. Avem anumite obligatii de a ne alinia unui anumit standard pentru ca este vorba de o lege cheie care permite pe termen lung conturarea unei identitati prin integritate", a precizat Predoiu.
Raport favorabil pentru raportul legii ANI
Saptamana trecuta, deputatii din Comisia juridica au dat un raport favorabil cu unanimitate