S-a îndrăgostit de ghemul de sfoară din anul 2000, iar de atunci a lucrat zeci de modele de decoraţiuni interioare.
Totul a pornit de la o colegă de serviciu pe care a văzut-o împletind. „Mi-a plăcut mult ceea ce făcea colega mea şi mi-am luat o carte de împletituri de unde am început să învăţ singură. Mi-a fost greu la început, nu este aşa de uşor cum pare atunci când vezi la alţii", spune Irina. Femeia a învăţat tipurile de noduri pe care le poate folosi şi după aceea a inventat singură diferitele modele pe care le-a realizat până în prezent.
Măşti şi bufniţe din sfoară
„Am confecţionat trăistuţe gen artizanat, brăţări sub formă de mărţişor, suporturi de flori, de linguri, măşti, bufniţe şi alte modele în scop decorativ. Pe unele dintre acestea le vopsesc după ce termin de împletit, alegând culoarea în funcţie de obiectul pe care îl reprezintă".
La început, Irina spune că împletea doar de plăcere, iar operele de artă care ieşeau din mâna ei le oferea cadou rudelor şi prietenilor. „Niciodată nu mi-a plăcut să merg la un târg sau o expoziţie pentru a vinde ceea ce fac. Mi-au zis mai multe persoane, dar nu mă văd stând în spatele unei tejghele". Cu timpul, femeia a început să primească comenzi, iar faima decoraţiunilor s-a transmis de la persoană la persoană.
Apreciată în Germania şi Franţa
Obiectele realizate de Irina au căutare şi în afara ţării. „Am fost contactată de persoane din Germania, Franţa, care mi-au cerut să le realizez diferite modele. La noi nu prea se apreziază lucrul de mână, în străinătate lucrurile se văd cu totul altfel". În funcţie de lungime şi de complexitatea modelului, realizarea unei decoraţiuni din sfoară poate dura de la câteva ore până la câteva zile.
„În primul rând se desfac mai multe gheme de sfoară pe care le tai la o anumită lungime şi pe care le aşez pe o bucată de lemn, după care