Dacă cineva v-a spart maşina, gândiţi-vă că o mare parte din vină o aveţi chiar dumneavoastră, pentru că aţi lăsat la vedere, în autoturism, obiecte de valoare care îi puteau tenta pe hoţi.
În primele şase luni ale acestui an, în judeţul Dolj s-au înregistrat 283 de furturi din autoturisme. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, când s-au înregistrat 487 de autoturisme sparte de hoţi, incidenţa acestui gen de fapte a scăzut în 2010 cu circa 35%. Cu toate acestea, numărul furturilor din maşini este destul de mare şi din cauza faptului că şoferii lasă la vedere, pe bord, pe banchete sau între scaunele maşinii diverse obiecte de valoare, care îi tentează pe hoţi.
Spargeri sezoniere
Conform profilului întocmit de poliţişti, spărgătorii de autoturisme au de obicei vârsta cuprinsă între 12 şi 20 de ani. Provin mai ales din familii dezorganizate ori au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Se întâmplă uneori să se afle printre ei şi copii de bani gata, care sparg maşini din spirit de aventură. De obicei, cei care fură din autoturisme acţionează în grupuri de doi sau trei, din care unul stă „de şase“.
Potrivit autorităţilor, activitatea spărgătorilor de maşini este sezonieră. Acţionează în Craiova, mai ales primăvara şi toamna. Vara sunt mai puţine furturi din maşini, deoarece hoţii pleacă la mare sau la munte. Nu în concediu, ci „la produs“. Nici iarna nu sunt prea activi, maşinile fiind de obicei acoperite de zăpadă.
Hoţii caută în primul rând în torpedoul maşinii după bani. Apoi urmăresc să fure aparatură electronică - e vorba mai ales de telefoane mobile, sisteme GPS şi detectoare de radar, mai rar radiocasetofoane sau radio cu CD, boxe şi staţii auto. Sustrag din maşini absolut orice obiect de valoare: genţi, poşete, borsete - din care iau de obicei banii, apoi aruncă restul. Bunurile furate sunt comercializate la