Serviciile speciale rusesti au retinut un spion roman, interceptat in timp ce incerca sa obtina informatii secrete cu caracter militar de la un cetatean rus. In acest context, publicatia electronica Forum.msk aminteste ca in urma cu un an si jumatate, relatiile dintre Rusia si Romania au mai trait o poveste de spionaj. Astfel, in martie 2009, la Bucuresti au fost arestati un cetatean al Bulgariei si un ofiter roman. Autoritatile romane au estimat ca persoanele retinute lucreaza fie pentru serviciile rusesti, fie pentru cele ucrainene. Ulterior, ancheta a stabilit ca agentul lucra, totusi, in favoarea Ucrainei.
In comentariul aferent acestor informatii, publicatia aminitita scrie ca starea fortelor armate ale Rusiei, productia industriala a tarii si statutul geopolitic al statului sunt de asa natura, incat potentialii inamici pot fi nu numai tari puternice precum SUA, Marea Britanie sau China, dar si tari din „lumea a treia”, precum Romania. Si cu atat mai mult acest lucru se refera la tarile CSI – Ucraina, Moldova.
Privind lucrurile la modul general, renuntarea declarata la ideologia comunista si intoarcerea la traditiile vechii statalitati romanesti inseamna inclusiv intoarcerea la misiunile geopolitice pe care aceasta tara a incercat sa le rezolve in alianta cu Germania si Italia in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Romania a devenit capitalista, ba chiar a intrat in NATO si UE, dar ambitiile ei au ramas la nivelul anului 1942.
Cu ajutorul justitiei europene, Romania a realizat deja anexarea unei parti din teritoriul Ucrainei din perimetrul Insulei Serpilor, unde s-a aflat candva o baza militara ruseasca. Romania nu ascunde ca are pretentii asupra unei parti din teritoriul Ucrainei, in special, Bucovina. Romania nu-si ascunde intentiile de a anexa un stat intreg, Moldova, membru CSI. Sunt suficiente acete detalii pentru a