Liderii sindicali nu vor fi obligati sa isi declare averile, dupa ce marti au fost eliminate din Legea ANI aceste prevederi de catre Comisia Juridica de la Senat.
11 voturi au fost "pentru", venite din partea PSD si PNL, patru "impotriva", de la PD-L, si o abtinere, din partea reprezentantului UDMR.
De altfel, aceasta a fost singura modificare facuta de Comisia juridica a Senatului. Aceasta a avizat la finalul dezbaterilor favorabil, cu 9 voturi "pentru" si 7 abtineri (PSD), proiectul Legii ANI in forma adoptata de Camera Deputatilor, cu acest unic amendament. Legea va fi luni supusa votului in plenul Senatului.
Eliminarea prevederii prin care liderii sindicali erau obligati sa isi declare averile a fost facuta la propunerea senatorilor UNPR Sorin Serioja Chivu si Corneliu Grosu, propunere sustinuta de intregul Grup al Parlamentarilor Independenti.
Acestia au motivat ca o asemenea prevedere incalca Conventia 87/1948 a Organizatiei Internationale a Muncii, privind libertatea sindicala si protectia dreptului sindical.
De asemenea, senatorii independenti mai spun ca sindicalistii nu trebuie sa intre sub incidenta Legii ANI, deoarece functiile respective nu sunt functii ori demnitati publice, iar persoanele care indeplinesc functiile respective nu au atributii in domeniul exercitarii functiilor publice, nu sunt retribuite din bani publici si nu sunt angajate, numite sau alese ca ocupanti ai unor functii de demnitate publica.
Verificarea averilor liderilor de sindicat fusese reintrodusa in Legea ANI de deputati, in ciuda protestelor Confederatiei Sindicale "Cartel ALFA" care a considerat amendamentul respectiv o metoda "comunista" introdusa de parlamentari.
Legea ANI a fost adoptata, luni, de Camera Deputatilor, cu 204 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" - Tudor Chiuariu si Mihaita Ca