Primul roman scris după ce a părăsit ţara natală de câştigătoarea din 2009 a Nobelului literar ajunge în România. Publicat chiar în 1989 la o editură berlineză, „Călătorie într-un picior“ dezvăluie cu mijloacele literaturii rănile de neşters provocate de regimul totalitar.
La începutul lunii septembrie, la Editura Humanitas Fiction va apărea prima ediţie în limba română a romanului cu care Herta Müller şi-a consolidat cariera literară în Germania, după ce a emigrat din România în 1987. Inedita apariţie editorială continuă seria de autor iniţiată de aceeaşi editură, care a tipărit până acum romanele „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul" şi „Leagănul respiraţiei".
Citiţi şi:
Lagărul memoriei
Evenimentul face parte din programul dedicat scriitoarei care va veni la Bucureşti în zilele de 27 şi 28 septembrie, pentru a susţine o lectură publică, pentru a participa la lansare şi pentru a oferi autografe.
„Călătorie într-un picior", scriere născută la cald, din traumele cu care tânăra scriitoare născută în sătucul Niţchidorf emigra dintr-o ţară stăpânită de un sistem tiranic, în care libertatea fusese desfiinţată, a apărut în Germania chiar în anul în care România se elibera.
Iar Herta Müller începea să înveţe libertatea, pornind pe un drum care avea s-o aducă în atenţia Academiei Suedeze peste două decenii şi, mai mult, s-o transforme în laureată a celei mai râvnite distincţii din sfera literaturii.
Drumul spre Nobel trece prin dictatură
În toamna anului trecut, în alocuţiunea rostită la Stockholm, după ce i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură, scriitoarea a făcut următoarea mărturisire:
„E straniu drumul care duce de la un copil care mergea în vale, cu vacile la păscut, la Primăria din Stockholm. Şi aici (ca şi de alte ori), stau lângă mine însămi. Am făcut şcoala gimnazială în oraş împotriva