Care este locul potrivit în care ar trebui să doarmă copilul mic? În patul părinţilor sau în propriul pătuţ? Sunt întrebări care generează alte întrebări la care ne răspunde psihologul Ozana Ilie, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Capitală. "În general, mamele procedează aşa cum au văzut la mamele lor. Dacă ele au dormit în pat cu mama şi tata, au tendinţa să facă la fel. Dimpotrivă, dacă au fost învăţate să doarmă în propriul pătuţ, aşa vor proceda şi cu copiii lor", afirmă psihologul Ozana Ilie.
"Este recomandat ca bebeluşii să doarmă în patul lor, eventual plasat strategic în camera părinţilor. În prezent, în România nu există o statistică a numărului familiilor în care micuţii dorm cu părinţii în pat, totuşi, se pare că acesta este mare", spune psihologul. "Nu ne referim la situaţii în care, din motive de spaţiu, părinţii şi copiii dorm în acelaşi pat. Discutăm despre cazul în care copilul are posibilitatea să aibă patul lui. În această situaţie, mamele trebuie să ştie că le revine misiunea de a-şi învăţa pruncul să doarmă singur. Este adevărat că unei mame îi e mai comod să doarmă cu puiul ei.
Este atentă la orice scâncet, nu se mai deplasează prin casă dacă micuţul trebuie hrănit sau schimbat. Totuşi, mama ar trebui să renunţe la comoditate, pentru a-i asigura copilului o dezvoltare armonioasă, renunţând la acest obicei. Astfel, nu este normal ca micuţul de câteva luni sau chiar un an să doarmă în patul părinţilor. Este vorba despre igienă, despre lenjerie, despre faptul că adulţii au un sistem imunitar mai dezvoltat decât cel al copiilor", afirmă Ozana Ilie. "Sunt cazuri în care părinţii nu se spală suficient, se hrănesc în pat. Apoi, îşi aduc micuţul să doarmă cu ei. Cea mai bună variantă este ca micuţul să doarmă în aceeaşi cameră cu părinţii, dar într-un pătuţ separat.
De asemenea, este riscul c