Medicul Cătălin Haiduc, specialist ginecolog la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, explică femeilor însărcinate de ce sunt periculoase sarcinile ectopice.
"Ectopică este sarcina care se localizează într-un alt loc decât cel normal, unde se poate dezvolta în cele mai bune condiţii. O sarcină ectopică se poate dezvolta la nivelul trompelor uterine, în cavitatea peritoneală sau, mai rar, în colul uterin", spune medicul Cătălin Haiduc. Cele mai frecvente astfel de sarcini sunt cele care se localizează la nivelul trompelor uterine. Aceste sarcini pot provoca o serie de complicaţii, deoarece în această zonă nu au mediul propice de dezvoltare. Mai mult, sarcina, în încercarea ei de a se hrăni, îşi trimite "rădăcinile" la nivelul ţesuturilor în care se implantează, putând produce rupturi ale acestora şi chiar hemoragii", declară medicul specialist. Aceste rupturi pot pune în pericol viaţa mamei. De aceea, sarcinile ectopice localizate la nivelul trompelor uterine, impun intervenţii chirurgicale de urgenţă, pentru îndepărtarea lor.
Scopul principal al acestor intervenţii chirurgicale este de a salva viaţa mamei.
VERIFICAREA SARCINII, OBLIGATORIE
Medicul Cătălin Haiduc le recomandă femeilor cărora nu le-a venit menstruaţia să se prezinte la medic. "Un test de sarcină pozitiv şi lipsa menstruaţiei sunt semne clare ale unui consult ginecologic. Acest consult are scopul de a verifica dacă sarcina este intrauterină. Acest diagnostic se poate stabili cu ajutorul ecografului. În momentul de faţă, numărul de sarcini extrauterine depistate înainte de producerea de leziuni este destul de mare, graţie acestei examinări. În urmă cu 20-30 de ani, în lipsa ecografului, acest tip de sarcină era descoperite târziu, când situaţia devenise critică."
INFECŢII REPETATE, VINOVATE
Motivul pentru care unele sarcini se poziţionează anormal