Cand vina vorba de siguranta locului de munca si de somaj, cel mai des ii vedem la televizor pe muncitorii intre doua varste care se plang ca nimeni nu ii mai angajeaza la varsta lor. Totusi, la nivel global, statisticile arata ca tinerii sunt cei mai afectati de criza economica, iar masurile luate de guverne nu ii vizeaza si pe ei.
Potrivit ONU, somajul in randul tinerilor a atins un nou maxim si e foarte posibil sa urce si mai mult. Astfel, 81 de milioane de tineri cu varste intre 15 si 24 de ani nu aveau un loc de munca la sfarsitul anului 2009, Natiunile Unite avertizand ca exista o "generatie pierduta" care nici nu isi mai cauta de munca.
Romania urmeaza tendinta globala, iar peste 16% din tinerii de pana in 25 de ani nu lucreaza. Mai mult, randurile sunt ingrosate in fiecare an de proaspetii absolventi care nu reusesc sa se angajeze. Este vorba de aproape 20% din cei 115.000 de tineri care au terminat o facultate anul trecut. Situatia este si mai dramatica in acest an deoarece pentru cei 125.000 de absolventi numarul de joburi nu depaseste 8.000. Asta inseamna ca doar 6% din ei se vor angaja.
Majoritatea absolventilor din acest an vin din facultati cu profil economic si juridic, medicina, farmacie, IT si inginerie. Pentru ei nu exista, insa, decat 4.000 de locuri de munca. Cele mai mici sanse de a-si gasi un job in acest an le au cei cu studii de drept. Cei aproape 6.000 de juristi au la dispozitie doar 110 posturi. La fel se intampla si cu cei care termina studii economice. Proportia este cam aceeasi, la peste 15.000 de tineri economisti existand doar cateva sute de locuri.
Tendinta de crestere a somajului in randul tinerilor va duce la deteriorarea grava a structurii sociale, economice si politice in intreaga lume, atrag atentia sindicalistii din CNS Cartel Alfa, care compara situatia cu o "bomba sociala".