Deşi din ce în ce mai mulţi români sunt preocupaţi de hrana sănătoasă, majoritatea nu îşi permite să consume alimente bio din cauza preţului piperat şi din cauza locurilor destul de puţine unde se găsesc aceste produse.
În supermarketurile din Capitală, dacă sunt prezente, produsele de tip bio se găsesc într-un raion special amenajat pentru "ciudăţenii alimentare", de obicei, lângă mâncarea pentru animale. Segmentul eco reprezintă doar 1% din piaţa de consum din România, fapt cauzat de costul ridicat al alimentelor.
Citeşte şi:
„Hrana noastră cea de toate zilele" ne fură ani din viaţă
Patru milioane dintre români sunt, oficial, obezi
Oamenii obezi în tinereţe trăiesc cu opt ani mai puţin
Kilogramele în exces îi lasă indiferenţi pe români
Magazinele din care pot fi procurate produsele bio sunt şi ele destul de puţine ca număr, iar preţurile sunt cu 40% mai mari decât cele ale produselor obişnuite. Magazinele organice au pe rafturi, în mare parte, alimente bio aduse din Germania, din Franţa, dar şi de la fermele autohtone.
Făina sau mălaiul bio, ciocolata, condimentele, iaurturile sau laptele, chiar şi legumele care, de obicei, sunt aduse de la fermele de lângă Bucureşti se numără printre cele mai căutate produse din acest tip de magazine.
Astfel, din 2007 şi până în prezent, au apărut raioane bio în majoritatea lanţurilor de supermarketuri, iar magazinele naturiste tip "plafar" au inaugurat o secţiune specială pentru alimentele organice. Există şi unele locuri special amenajate unde se vând doar produse de acest gen, fără pesticide şi conservaţi, controlate pas cu pas pe lanţul de producţie, ambalare şi distribuţie.
Specialistii străini cred că, odată cu creşterea nivelului de trai pentru anumite categorii, a crescut şi interesul pentru o viaţă mai sănătoasă.