Datoriile către bănci pot fi achitate în urma mutării într-o locuinţă mai mică şi încasării unei sume de bani drept diferenţă pentru proprietatea deţinută anterior. Tot mai mulţi români devin interesaţi de o nouă metodă de achiziţie a proprietăţii imobiliare dorite, anume schimbul de case.
În timp ce piaţa tranzacţiilor clasice este aproape blocată, schimbul de locuinţe, care implică sume mici de bani cheltuite de o parte sau alta, devine tot mai popular, potrivit unui studiu efectuat de portalul MagazinulDeCase.ro.
De exemplu, un proprietar din Bucureşti care deţine o casă cu şase camere în Piaţa Unirii vrea să o schimbe pentru un penthouse şi să primească diferenţa în bani. Acesta consideră că varianta aleasă este metoda cea mai bună de a rămâne şi cu ceva bani în buzunar după finalizarea tranzacţiei. Alţi proprietari au apelat la schimb ca la o ultimă soluţie având în vedere că nu au reuşit să vândă.
Motivaţia unui schimb de locuinţe
„Schimbul de case devine tot mai popular pe fondul lipsei de lichidităţi a românilor, dar şi în condiţiile în care, în prezent, un credit imobiliar este foarte greu de obţinut şi presupune costuri destul de mari. Drept urmare, tot mai multe persoane ne-au cerut ajutorul în ultimele luni pentru a identifica fie o locuinţă mai mare faţă de cea deţinută acum, caz în care ar oferi nişte bani drept diferenţă, fie una mai mică, urmând să primească o sumă rezultată din negociere", spune Maria Avram, consultant imobiliar al agenţiei Casa Mea din Bucureşti.
Dintre persoanele care şi-au manifestat interesul legat de un schimb de case, aproape jumătate sunt proprietari care au avut locuinţele scoase la vânzare, însă nu au reuşit să le vândă, adaugă consultantul. Astfel, soluţia schimbului apare ca ultimă alternativă pentru a intra în posesia unei sume de bani necesară pentru rezolvarea unor probl