Publicaţia electronică EUobserver apreciază că decizia României de a nu recunoaşte independenţa Kosovo este poziţia personală a preşedintelui Traian Băsescu.
"Atât timp cât va rămâne în funcţie (Traian Băsescu n.r.), este greu de crezut că Bucureştiul va recunoaşte Priştina", a afirmat publicaţia online într-un amplu material dedicat nerecunoaşterii de către Serbia a Kosovo.
Dacă Serbia nu renunţă la Kosovo, va pierde în cele din urmă pe două fronturi - atât teritoriul contestat, cât şi posibilitatea de a adera la UE, potrivit EUobserver.
Aceste aprecieri au fost făcute în urmă cu trei ani de diplomatul american Richard Holbrooke. "Afirmaţiile par adevărate în continuare", apreciază publicaţia.
Şi fostul ambasador german la Belgrad, Andreas Zobel (decedat în 2009), a avertizat la un moment dat că Serbia nu va intra în UE înainte de 2025, dacă nu îşi schimbă politica faţă de Kosovo.
"În ultimii ani, Serbia nu a câştigat nimic privind Kosovo în UE. Nu a făcut decât să piardă multă susţinere pentru accelerarea integrării sale europene. Răbdarea şi înţelegerea pentru politica sârbă faţă de Kosovo se evaporă", a explicat un diplomat european din Grupul de Contact, ce include SUA, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Rusia.
"În urmă cu câţiva ani, majoritatea politicienilor europeni, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, de exemplu, au menţionat întotdeauna Serbia în particular atunci când vorbeau despre Balcanii de Vest. Acum, chiar şi miniştrii de externe din ţările importante din UE nu mai merg la Belgrad decât dacă vizitează şi cel puţin alte trei sau patru capitale. Ministrul german de externe Guido Westerwelle va merge la Belgrad în curând, dar numai ca o oprire într-un turneu regional de două zile", a adăugat oficialul.
O schimbare de poziţie similară este vizibilă în principalele capitale europene.
Londra,