Disponibilizările din sistemul bugetar şi cele anunţate deja în mediul privat vor aduce o creştere a şomajului la 8,5% până sfârşitul anului, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, cu 115.000 de şomeri în plus. Numărul şomerilor a ajuns luna trecută la 679.495 de persoane, rata şomajului ajungând la 7,43%, în uşoară scădere faţă de luna iunie, când a fost de 7,44%.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), 3.314 persoane au rămas fără locuri de muncă numai în luna iunie, din care 2.709 din mediul privat, însă rata şomajului a fost în scădere pe perioada verii, datorită muncii sezoniere.
În Bucureşti au fost făcute cele mai multe concedieri, respectiv 778, dintre care 538 din mediul privat, în Prahova (483), Gorj (425), Iaşi (309) şi Mehedinţi (299), iar cele mai puţine, în Călăraşi (două persoane) şi Tulcea (10 persoane), însă rata şomajului este foarte ridicată în aceste judeţe, în timp ce Capitala are cea mai scăzută rată a şomajului. Angajatorii continuă să facă disponibilizări, chiar dacă datele oficiale arată o scădere a ratei şomajului.
Mai mult, de ieri au fost reduse şi posturile funcţionarilor publici, până la jumătate în unele cazuri. Organigramele instituţiilor publice locale din toată ţara au fost refăcute, conform prevederilor ordonanţei privind reducerea numărului de angajaţi din administraţia publică, şi avizate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Ieri, 16 august, a fost termenul-limită până la care autorităţile locale au fost obligate să adopte noile organigrame. Potrivit preşedintelui ANFP, din cele 3.227 de organigrame doar 14 nu au fost avizate. Luna septembrie va aduce noi disponibilizări în sectorul bugetar, dintre care peste 10.000 vor fi disponibilizaţi din Învăţământ. "S-au făcut reorganizări prin comasarea de clase şi de unităţi de învăţământ. Acum, dup