Calculatorul, telefonul fix, internetul și vechimea caselor sunt câteva criterii pe baza cărora s-a decis ce localități să facă parte din zona metropolitantă București.
Localitățile în care au ”fugit” bucureștenii sunt primele vizate să facă parte din zona metropolitană București. Calculatorul și telefonul fix sunt alte criterii luate în considerare.
Asta prevede singura lege adoptată tacit de Camera Deputaților, din totalul celor cinci inițiate de parlamentari de șase ani încoace privind înființarea zonei Metropolitane București, care este contestată de premierul Emil Boc.
Motivul: studiile pe baza cărora s-a inițiat legea ar fi vechi și nerealiste, se precizează în punctul de vedere al Guvernului trimis deputaților. Cu toate acestea, punctul de vedere al Executivului a ajuns la Parlament la o săptâmână după ce proiectul a fost aprobat tacit. Mai mult, aceasta este prima lege care nu a fost respinsă de deputați. În prezent, actul este analizat de senatori, cei care vor avea ultimul cuvânt.
Boc contestă studiile
În expunerea de motive, prin care s-a inițiat această lege, este prezentată o listă cu cinci studii care au drept scop definirea ZMB, dar lista nu este completată cu o sinteză a acestor studii, respectiv puncte comune sau diferențe majore, consideră Emil Boc.
”Mai mult, aceste studii au fot realizate în perioada 2003-2005, drept urmare, având în vedere dinamica accentuată a dezvoltării localităților din jurul municipiului București, este posibil ca, în prezent, rezultatele acestor studii să nu mai fie de actualitate”, se mai precizează în punctul de vedere al Guvernului. Pe de altă parte, părintele proiectului de lege privind înființarea zonei metropolitane, deputatul Vasile Gherasim, spune că „studiile au fost făcute în perioada 2003-2008, iar combaterea acestor studii se poate face numai prin efectuarea altor studii”.
Lege