În contextul arestării unui diplomat român de către serviciile secrete ruse, acuzat că a încercat să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus, publicaţia electronică Forum.msk aminteşte despre un caz similar din 2009.
Atunci, la Bucureşti, s-a petrecut un alt caz de spionaj, când un cetăţean bulgar şi un ofiţer român au fost reţinuţi, fiind acuzaţi că ar fi lucrat fie pentru ruşi, fie pentru ucraineni. În cele din urmă, ancheta autorităţilor române a decis că agentul divulga informaţii Ucrainei.
Publicaţia scrie despre cei trei factori principali care ar determina şi ţările din"lumea a treia", aşa cum este România să devină potenţiali inamici. Astfel, forţele armate ale Rusiei, producţia industrială a ţării şi statutul geopolitic atrag duşmani puternici precum SUA, Marea Britanie sau China, dar şi ţările CSI - Ucraina sau Moldova.
Site-ul aminteşte de obiectivele geopolitice pe care România le avea în Al Doilea Război Mondial, în alianţa cu Germania şi Italia şi spune că se reîntoarce la aceste misiuni geopolitice, după renunţarea la ideologia comunistă. Mai mult, publicaţia scrie că România a devenit capitalistă şi a reuşit să intre în NATO şi UE, dar ambiţiile ei au rămas la nivelul anului 1942.
România este descrisă ca o ţară care are pretenţii la teritoriile din jurul său, în special ale Ucrainei şi Moldovei. Site-ul rusesc scrie că România a reuşit să anexeze o parte din Insula Şerpilor cu ajutorul justiţiei europene, iar acum are pretenţii pentru Bucovina, sau chiar întreaga ţară Moldova, membru CSI.
Jurnaliştii se întreabă dacă toate aceste aspecte nu sunt suficiente pentru ca ONU să considere România un stat agresor, dar că Rusia nu poate ignora toate aceste "ambitţii româneşti". Ambele state, Ucraina şi Moldova, se află în sfera de interes a Rusiei, iar România apare ca un concurent şi pe piaţa