În absenţa reprezentanţilor PSD, deputaţii au votat ieri Legea ANI în forma susţinută de Guvern, formă ce permite un control al averilor nu doar formal. Legea ar putea fi însă amputată din nou de senatori.
Cu 204 voturi „pentru", două voturi „împotrivă" (ale liberalilor Tudor Chiuariu şi Mihăiţă Calimente) şi două abţineri (ale independenţilor Tudor Ciuhodaru şi Daniel Oajdea), deputaţii au acceptat să confere mai multe atribuţii Agenţiei Naţionale de Integritate, să transparentizeze declaraţiile de avere şi de interese şi să reînfiinţeze comisiile de cercetare a averilor de pe lângă curţile de apel. Cu alte cuvinte, Camera Deputaţilor a revăzut şi readus la forma iniţială, cea guvernamentală, toate acele prevederi eliminate de Senat din lege sau modificate astfel încât ANI să fie mai mult o instituţie de decor. Fapt sancţionat, de altfel, în Raportul CE pe justiţie.
Şedinţa de ieri, la care a participat şi premierul Emil Boc, nu a fost însă lipsită de dispute, mai ales că puterea a impus ca votul final pe Legea ANI să nu fie electronic, ci nominal. Social-democraţii au decis să nu participe la vot, susţinând că Agenţia ar putea fi folosită în lupta politică. La rândul lor, liberalii au arătat că nici această formă a Legii ANI „nu răspunde deciziilor pe care CCR le-a luat", dar că dau un vot favorabil pentru a nu putea fi acuzaţi că „sabotează" eforturile de îndeplinire a angajamentelor asumate în faţa UE. În replică la argumentele opoziţiei, premierul Emil Boc a avertizat că neadoptarea Legii ANI într-o formă acceptată de partenerii europeni ar putea afecta România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen şi accesarea fondurilor comunitare. Ultimul cuvânt asupra Legii ANI îl vor avea însă senatorii, adică tocmai aceia care au amputat actul normativ în mai multe rânduri. În plus, profitând de convocarea unei sesiuni extraordinare, opoziţia va î