În America Latină şi mai ales în Mexic a luat amploare o dezbatere legată de legalizarea unor droguri, singura strategie, spun unii, în vederea combaterii traficului de droguri şi a războiului dintre diversele carteluri ale drogurilor. Oricât de incredibil ar părea, mai mulţi foşti preşedinţi sud-americani consideră că ar trebui legalizat, de exemplu, consumul de marijuana.
În America Latină şi mai ales în Mexic a luat amploare o dezbatere legată de legalizarea unor droguri, singura strategie, spun unii, în vederea combaterii traficului de droguri şi a războiului dintre diversele carteluri ale drogurilor.
Oricât de incredibil ar părea, mai mulţi foşti preşedinţi sud-americani consideră că ar trebui legalizat, de exemplu, consumul de marijuana. Aşa cred Fernando Henrique Cardoso, fost preşedinte al Braziliei, Filipe Calderon, preşedinte al Mexicului sau Cesar Gaviria, fost preşedinte al Columbiei.
De altfel, mai multe ţări din regiune, precum Mexicul, Argentina şi Columbia autorizează în prezent aşa-numitele doze personale de drog. Acest scenariu al legalizării unor droguri intră acum în dezbatere, mai ales în contextul violenţelor teribile din Mexic, unde războiul dintre şefii traficanţilor de droguri s-a soldat în ultimii trei ani şi jumătate cu peste 28 de mii de morţi.
Noul preşedinte mexican, Felipe Calderon, instalat la putere anul trecut în decembrie a angajat 50 de mii de soldaţi şi poliţişti, în vederea dezmembrării cartelurilor, dar violenţele nu fac decât să crească în intensitate. Lucru de înţeles, dacă ţinem cont că traficanţii mexicani câştigă anual aprope 30 de miliarde de dolari, piaţa lor principală de cocainà fiind Statele Unite.
Felipe Calderon nu pare însă a fi adeptul acestui scenariu, de legalizare a consumului de droguri. El afirmă că va rămâne mobilizat în lupta împotriva cartelurilor şi o face într-un articol publ