Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii efectuează o nouă serie de manevre militare comune, eşalonate pe zece zile, într-un context extrem de tensionat între cele două Corei. Tensiunile au reizbucnit, după ce pe 26 martie anul acesta un vas militar sud-coreean a fost scufundat, după toate aparenţele de către nord-coreeni. 46 de marinari sud-coreeni şi-au pierdut viaţa.
Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii efectuează o nouă serie de manevre militare comune, eşalonate pe zece zile, într-un context extrem de tensionat între cele două Corei.
Tensiunile au reizbucnit, după ce pe 26 martie anul acesta un vas militar sud-coreean a fost scufundat, după toate aparenţele de către nord-coreeni. 46 de marinari sud-coreeni şi-au pierdut viaţa, într-un context deja tensionat de refuzul regimului stalinist de la Phenian de a renunţa la programul său nuclear.
Statele Unite, principalulul aliat al Coreii de Sud în regiune ţine deci să transmită un avertisment dictatorului de la Phenian, care şantajează de altfel de multă vreme comunitatea internaţională cu ambiţiile sale nucleare.
56 de mii de militari sud-coreeni şi 30 de mii de militari americani sunt implicaţi în aceste manevre începute luni, 16 august, manevre simulând o reacţie la un eventual atac nord-coreean cu arme nucleare, cu rachete şi submarin.
Potrivit Pentagonului, actualele manevre comune americano - sud-coreene ar fi printre cele mai importante de acest gen efectuate vreodată.
Probabil că autorităţile nord-coreene au observat acest lucru, pentru că au declanşat, în cel mai clar stil comunisto-stalinist, o salvă de critici în presă. "Este o repetiţie generală în vederea unei invazii", acuză ziarele oficiale, singurele de altfel care apar la Phenian.
Tot în stilul atât de cunoscut al perioadei Războiului Rece, Phenianul anunţă că armata sa va mătura fără milă un eventua