Potenţialele ameninţări la adresa sănătăţii sau a banilor din buzunar nasc rapid reacţii în masă. Există însă şi îngrijorări alimentate de presa dornică de senzaţional. Un zvon sau o informaţie despre ceea ce ar putea reprezenta, în anumite condiţii, un pericol are toate şansele să nască isterie.
Fiecare sezon aduce în România „psihozele" de rigoare. În perioada de vară, când plajele sunt invadate de turişti, apar cele mai multe isterii create de potenţiale pericole. Dar orice zvon privind presupuse ameninţări la adresa bugetului sau a sănătăţii duce la aceeaşi situaţie şi în alte perioade ale anului.
Mai citeşte şi:
Dragonul de mare, spaima turiştilor
Şi pentru că orice ameninţare trebuie contracarată, potenţialul pericol declanşează o serie de acţiuni menite să ne protejeze. Iată câteva situaţii care par să deţină reţeta perfectă pentru declanşarea unor reacţii emoţionale în masă.
1 Vietăţile de pe litoral. Fie că vorbim despre peştii numiţi popular dragoni de mare, despre păianjenii din specia Văduva Neagră, despre meduze, fie că vorbim despre ţânţari, nebunia estivală este asigurată. Toată lumea se sperie, toată lumea se revoltă, toată lumea se apără.
Anul acesta, isteria este declanşată în principal de dragonii de mare, peşti ce prezintă pe partea dorsală patru spini orientaţi înainte, care pot pătrunde sub piele. Deşi specialiştii în biologie marină au explicat că aceste vietăţi sunt rareori periculoase, imediat ce s-a semnalat prezenţa lor pe litoral, turiştii au intrat în panică.
Oamenii care s-au înţepat în spinii dragonului de mare nu au ezitat să sune imediat la 112. Şi meduzele îi bagă în sperieţi pe turişti, dar nu reprezintă o „ameninţare" la fel de mare precum păianjenii din specia Văduva Neagră. În 2003, 2004 şi 2007, când aceste vietăţi au apărut pe plajele sălbatice din Agigea-