Profesor de istorie şi proprietar de pensiune totodată, Dumitru Câmpean este iniţiatorul mai multor festivaluri şi produse turistice menite să valorifice tradiţia neamului românesc.
CITIŢI ŞI:
Andrei Costin: Sibiul este oraşul care apreciază cel mai mult cristalele
Prin iubirea sa pentru portul, muzica şi mâncarea românească, Dumitru Câmpean a reuşit să creeze câteva manifestări care au devenit acum punct de reper pentru turiştii care vizitează Gura Râului. După Festivalul „Bujorului de munte“, ajuns anul acesta la cea de-a şaptea ediţie, şi produsul turistic „Cină ca la stână“, care înglobează muzică populară, focul de tabără şi produsele tradiţionale, prezentate şi oferite de gospodari îmbrăcaţi în costume populare specifice localităţii, acesta pune acum la punct ultimele detalii pentru cea de-a treia ediţie a Sărbătorii Portului Popular, care va avea loc duminică. „ Această sărbătoare are loc întotdeauna în prima duminică după Sfânta Maria, iar ideea organizării a pornit de la faptul că locuitorii din Gura Râului sunt printer puţinii din Mărginime care mai îmbracă totuşi, în număr destul de semnificativ, în portul românesc. În urmă cu trei ani, m-am gândit să le dau ocazia, ca măcar o dată pe an, toţi să se îmbrace româneşte“, explică organizatorul evenimentului.
Îmbină teoria cu practica, la şcoală
Acesta promite că se va implica în organizarea evenimentului atâta timp cât oamenii vor continua să se îmbrace româneşte. „Această manifestare a fost pornită cu sprijinul bisericii, pentru că întotdeauna preoţii din localitate i-au îndrumat pe oameni să nu renunţe la portul lor“, a completat acesta.
În strânsă legătură spiritul patriotic, Dumitru Câmpeanu şi-a ales şi meseria, fiind de 11 ani profesor de istorie la şcoala din localitate. Înainte însă, predase alţi sapte ani educaţie tehnologică şi desen şi până să int