În sediul publicaţiei bucureştene „L’Independence Roumaine“, ziar ce apărea zilnic în Capitală, în două ediţii, încă din anul 1876, avea loc, la 27 mai 1896, prima proiecţie cinematografică din România, la mai puţin de cinci luni de la prima proiecţie mondială din Paris.
Filmele aparţineau fraţilor Lumière şi reprezentau primele încercări de imprimare a realităţii pe pelicula cinematografică: „Sosirea unui tren în gară", „Lecţii de mers pe bicicletă", „Un dineu", „Plecarea enoriaşilor de la o mesă", „Mic dejun pe iarbă", „Piaţa Operei", „Bufetul".
În paginile ziarului apărea, în ziua următoare proiecţiei, şi articolul ce semnala importantul eveniment, semnat de redactorul rubricii mondene, Mihail Văcărescu, sub pseudonimul Claymoor:
„Ieri-seară, aparatul cinematografic a fost aşezat în marele salon al ziarului nostru. A fost ca o ieşire din biserică într-o zi de sărbătoare. Personajul misterios care manevra la fel de misterioasa lanternă magică ne-a condus la Moulin Rouge în timpul unei petreceri nocturne. Totul se derulează cu o asemenea veridicitate şi cu o asemenea viteză încât poţi crede că într-adevăr aceasta e realitatea".