Se apropie începerea noului an şcolar 2010-2011, iar în judeţul Mehedinţi mai bine de jumătate din unităţile de învăţământ nu au primit autorizaţii sanitare de funcţionare de la DSP.
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi, care au verificat toate unităţile de învăţământ din judeţ, au spus că toate cele 15 licee aflate în mediul urban au autorizaţie sanitară de funcţionare. În mediul rural, Mehedinţiul are trei licee, dintre care doar unul nu are autorizaţie. Dintre cele 22 de şcoli generale din mediul urban, doar două nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, în schimb, în mediul rural, doar 43 de şcoli generale au autorizaţie sanitară, iar 189 nu au. Toate cele 18 grădiniţe din mediul urban deţin autorizaţie sanitară. În mediul rural, din 196 de grădiniţe, doar patru au autorizaţie de funcţionare. În mediul rural nu sunt creşe, iar din cele patru care există în mediul urban, una nu are autorizaţie sanitară de funcţionare.
„În primul rând, foarte multe unităţi de învăţământ au în derulare proiecte cu fonduri europene de reabilitare şi reparare, iar în al doilea rând orice director de şcoală primeşte, pe perioada de vară, de la centrul bugetar fonduri pentru igienizare. De obicei, dumnealor vin la noi după 1 septembrie, când se încheie aceste lucrări, cu documentaţia prin care ne solicită autorizaţiile de funcţionare. Este vorba de îndeplinirea unor condiţii minime, cum ar fi, spre exemplu, apă curentă şi canalizare ori grup sanitar în clădirea şcolii. Chiar dacă localitatea respectivă nu are apă curentă, putem autoriza unitatea de învăţământ dacă are un bazin de apă cu volumul raportat la numărul de elevi şi un grup sanitar în curte cu fosă septică la o capacitate corespunzătoare numărului elevilor. Dacă şcoala nu este autorizată din punct de vedere sanitar, i se va interzice activitatea şi, în funcţie