Cea mai nouă tehnică presupune coaserea stomacului, astfel încât pacienţii se satură cu o cantitate mică de alimente, iar senzaţia de foame între mese dispare în mare măsură.
Medicii români de la Spitalul „Sf. Ioan" din Bucureşti, specializaţi în chirurgia obezităţii, au introdus luna trecută un nou tip de operaţie care îi scapă de kilogramele în plus pe cei care depăşesc suta de kilograme.
„Este o intervenţie de «plicaturare a stomacului». Cu fire de sutură speciale se coase stomacul şi se obţine unul mai mic în care se depozitează alimentele. Aceasta tehnică este o modificare a tehnicii de gastrectomie longitudinală prin care se secţiona stomacul vertical, acesta rămânând ca un tub în continuarea esofagului. Înlocuirea secţionării cu plicaturarea evită apariţia complicaţiilor hemoragice şi a fistulelor care pot duce la peritonite, cu punerea vieţii în pericol. În plus, scade semnificativ costul intervenţiei, nefiind nevoie să utilizăm dispozitivele de tăiere şi coasere mecanică a stomacului, numite staplere", a explicat tehnica, pe scurt, medicul Nicolae Iordache de la Spitalul „Sf. Ioan".
Astfel de operaţii nu sunt indicate decât celor cu obezitate morbidă, care nu au reuşit să slăbească după ce au încercat mai multe tipuri de tratamente nonoperatorii.
„Pacienţii cu probleme de greutate sunt aparent sănătoşi. În realitate au o mulţime de probleme: sunt cardiaci, au probleme res¬piratorii, apnee în somn, diabet. De aceea, este important să avem la dispozitie tehnici chirurgicale cu un risc cât mai mic de mortalitate şi de apariţie a complicaţiilor postoperatorii", a subliniat medicul Nicolae Iordache.
Tânără de 22 de ani cu obezitate morbidă
Prin această nouă metodă, de plicaturare a stomacului, a fost operată o tânără de 19 de ani, care suferea de obezitate mor¬bidă, având 140 de kilo¬grame şi o înălţime de 1,72 m. „O pe¬rioadă,