Zice inspirat şi cu umor românul: "Mi-e foame de văd dublu". O fi metafora drăguţă, dar să nu cumva să ajungi dublu de atâta foame nerăbdătoare. În legătură cu foamea şi cu mormanul de mâncare din farfurie năvălesc cele mai multe sfaturi. Dar aceste poveţe sunt şi cele mai dificil de urmat, pentru că, să nu uităm că aceste sfaturi de multe ori sunt aiureli zdravene. Despre regimul alimentar am putea vorbi până ne creşte ditamai barba albă.
Dar să încercăm să aducem o serie de păreri ale medicilor nutriţionişti şi să nu "dansăm" după frazele unor nepricepuţi, care se recomandă autori de diete, de fapt, o culegere de snoave. Cardiologi renumiţi spun că inima este proiectată să pulseze de un anumit număr de ori. Cu alte cuvinte, ea este alcătuită pentru ca să se contracte, pompând sânge de un număr stabilit de ori de-a lungul vieţii.
Inima şoricelului bate repede şi-şi consumă numărul de bătăi în mai puţin timp, de aceea şoricelul trăieşte puţin. Inima elefantului se contractă mai lent şi de aceea ajunge la numărul prevăzut de bătăi într-o perioadă mai lungă de timp.
Dar constatarea de mai sus se referă şi la băutul exagerat de cafea. Această licoare stimulează bătăile inimii, le înmulţeşte. Din prea multe ceşti cu cafea se ajunge la tahicardie, la un ritm cardiac prea mare. Excesul de cafea împinge inima să lucreze la turaţie maximă. Astfel, inima "se consumă" mai repede. E bine ca omul să bea o ceaşcă de cafea dimineaţa, dar dacă se poate abţine şi să uite de cafea ar fi şi mai bine. Totuşi, cafeaua îi stimulează pe unii, dar cardiologii spun că trebuie să te opreşti atunci când simţi că inima ta a luat-o la fugă. E greşită şi ideea unora de a se amăgi cu înlocuitori de cafea.
CAFEA, COLA, CIOCOLATĂ
Pe vremea ceauşeştilor, din pricina stopării importurilor, oamenii beau nechezol şi soluţia asta de sărăcie deranja si