Spionajul reprezintă o formă de înaltă trădare, pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea între zece şi 20 de ani, consideră legislaţia rusă.
La paragraful 276 din Codul Penal rus la rubrica spionaj apare faptul de a colecta, depozita şi transmite unei puteri străine informaţii clasate secret de stat, precum şi faptul de a colecta, la cererea unei puteri străine, informaţii care ar putea fi folosite împotriva securităţii naţionale a Rusiei, cu condiţia ca aceste acte să fie comise de un străin sau de un apatrid, transmite RIA Novosti.
Legea federală 5485-1 conţine lista informaţiilor care constituie secret de stat. Spionajul este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între zece şi 20 de ani.
Citiţi şi:
VIDEO Cum a primit diplomatul acuzat de spionaj pachet în cutia de bagaje
Serviciile secrete ruse au arestat un diplomat român pentru spionaj
Diplomatul român Gabriel Grecu, secretar la ambasada României, a fost reţinut în flagrant la Moscova, în timp ce încerca să obţină informaţii militare de la un cetăţean rus, a anunţat, luni, Serviciul Federal de Securitate rus FSB.
FSB a precizat că Gabriel Grecu, prezentat drept ofiţer al Serviciului Român de Informaţii Externe, a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească teritoriul Rusiei în termen de 48 de ore.
În acest context, cotidianul Vzgliad aminteşte scandalul din martie 2009, de la Bucureşti, când Rusia a fost, printre altele, acuzată de spionaj. Un cetăţean bulgar şi un ofiţer român au fost atunci arestaţi şi acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete ruse şi ucrainene. Pista rusă nu a putut fi confirmată în acest caz, menţionează publocaţia rusă.
Scandalul cauzat de spionul trimis în Rusia de România, stat membru NATO, a izbucnit la aproximativ o lună după ce zece rezidenţi ilegali ruşi au fost arestaţi în Statele Unite, pentru spionaj în favoa