Copilul meu creşte, dar parcă se dezvoltă sexual mult mai rapid. Ce se petrece cu el? Cum îl protejez de reacţiile celorlalţi copii de vârsta lui? La aceste întrebări oferă răspunsuri cititorilor Jurnalului de sănătate profesorul doctor Gheorghe Burnei, psihologul Ozana Ilie, ambii specialişti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti, şi medicul primar Monica Gheorghiu, endocrinolog la Institul de Endocrinologie "CI Parhon".OASE MAI FRAGILE
Unul dintre simptomele pubertăţii precoce este creşterea rapidă în înălţime, existând riscul ca oasele să fie mai fragile, afirmă profesorul doctor Gheorghe Burnei. Specialistul ortoped avertizează că pubertatea precoce se manifestă prin modificări la nivelul sistemului osos. Aceste modificări sunt diferite, în funcţie de sex. În general, băieţii au o perioadă de creştere mai accentuată între 10 şi 14 ani. În cazul pubertăţii precoce, băieţii nu depăşesc înălţimea de 1,60 m. Înălţimea este legată şi de interferenţa dintre estrogeni, androgeni şi hormonul responsabil de modificarea sistemului osos.
Copiilor suspectaţi de pubertate precoce li se recomandă o osteodensitometrie şi un examen clinic. În general, băieţii suferă de osteopenie (osul este uşor afectat), şi nu de osteoporoză (afecţiune caracterizată prin pierderea progresivă a densităţii osoase). Osteopenia este însoţită de dureri: copiii nu pot dormi sau nu îşi desfăşoară activităţile zilnice la capacitate maximă din acest motiv. Prezenţa durerilor este, paradoxal, un lucru favorabil, deoarece, din cauza lor, copilul este dus la un consult medical. Profesorul Gheorghe Burnei afirmă că 30% din băieţii care au astfel de dureri au pubertate precoce. În urma tratamentelor desfăşurate în două etape, durerile dispar şi copiii îşi reiau viaţa normală.
Dar există pericolul ca, după ce dispar durerile, pacientul să nu se