* Amânarea ar salva temporar veniturile AVAS, dar ar costa statul mai mult
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) caută să amâne, pentru o perioadă de trei ani, plata banilor către cei care au jucat la Fondul Naţional de Investiţii (FNI), a declarat, ieri, pentru ziarul BURSA, Aurelian Popa, preşedintele Autorităţii. AVAS este obligată prin lege să despăgubească deponenţii FNI imediat ce banii îi intră în conturi, situaţie care sufocă activitatea Autorităţii de ani de zile.
Dacă va fi aprobată, amânarea plăţii către păgubiţii FNI ar putea salva temporar veniturile AVAS, însă, la finele perioadei în care plata va fi sistată, statul va fi nevoit să dea mult mai mulţi bani decât în situaţia în care plăţile ar fi continuat după cum au fost programate. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care oficialii au refuzat anterior să dea curs unor propuneri similare de amânare a plăţilor.
"Propunerea pe care o face domnul Popa este păgubitoare. In cazul despăgubirii foştilor deponenţi FNI, instanţa a stabilit că banii se dau indexaţi cu valoarea inflaţiei comunicate de Comisia Naţională de Statistică, de la 20 mai 2000 până astăzi. Dacă se amână cu trei ani plata banilor, asta înseamnă doar că suma va creşte şi mai mult pentru că trebuie să se ia în calcul şi inflaţia pe aceşti trei ani", a declarat, pentru ziarul BURSA, Mircea Ursache, fostul preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Mircea Ursache a încercat să rezolve problema plăţii către păgubiţii FNI printr-un împrumut de circa 50 de milioane de euro de la Trezoreria Statului, care nu s-a mai materializat.
"Eu am făcut o solicitare pentru un împrumut de la Trezoreria Statului astfel încât să plătesc tot ce mai trebuie către cei care şi-au pierdut banii la FNI ca să nu mai crească datoria odată cu inflaţia, şi apoi să achit împrumutul din î