Primăriile sectoarelor 1, 3, 4 şi 6 au împrumutat de la BCR 800 mil. lei în 2010. În total autorităţile locale au împrumutat de la bănci 1,4 mld. lei în 2009 şi 2010. Băncile au găsit astfel cui să dea credite în lei cu 13%, în condiţiile în care Guvernul cere dobânzi sub 7%, iar companiile şi persoanele fizice ezită să se îndatoreze.
Primăriile şi consiliile judeţene au luat anul trecut şi în perioada ianuarie-martie 2010 credite de peste 1,4 mld. lei (circa 360 mil. euro), patru primării de sector împrumutând doar în ianuarie echivalentul a 200 mil. euro, arată datele publicate pe e-licitaţie. ro.
De exemplu, Primăria sectorului 1 a împrumutat în ianuarie 298 mil. lei (circa 70 mil. euro) de la BCR, acesta fiind cel mai mare credit acordat de la începutul lui 2009 încoace. Împrumutul reprezintă un sfert din bugetul de circa 1,2 mld. lei de anul trecut. Sectoarele 3, 4 şi 6 au luat în aceeaşi lună de la BCR credite cu valori cuprinse între 116 şi 279 mil. lei. Majoritatea finanţărilor sunt credite de investiţii, potrivit datelor de pe e-licitaţie.ro, dar oficialii primăriilor de sector nu au dorit să comenteze telefonic situaţia. Dobânzile la aceste credite sunt în general Robor (indicator interbancar) plus o marjă între 3% şi 5,5%, ceea ce înseamnă dobânzi finale de 10%-13%.
Analiştii spun că finanţările acordate autorităţilor locale pot reprezenta o alternativă pentru bănci într-o perioadă în care creditul privat este aproape blocat, dar o alternativă pe termen scurt. "Creditarea autorităţilor locale este o soluţie pentru bănci, dar nu una pe termen lung pentru că încep să apară şi aici probleme cu rambursarea în contextul în care veniturile sunt în scădere", comentează analistul financiar Dragoş Cabat.
În plus, primăriile nu pot împrumuta orice sumă doresc, fiind nevoite să se încadreze într-un plafon maxim aprobat de Ministerul Fi