Nici un turist care a ajuns pe plaiuri elene, dorind să descopere templul Zeiţei Atena, Acropolele şi Muntele Athos, nu a rămas insensibil la tradiţiile culinare greceşti, bazate în special pe legume proaspete de sezon, condimente, mirodenii şi nelipsitul ulei de măsline.
Este bine ştiut faptul că, pentru greci, tradiţiile culinare reprezintă un patrimoniu pe care îl cultivă şi respectă cu sfinţenie. De-a lungul timpului, bucătăria grecească a fost influenţată decisiv de istorie, indiferent că aceste influenţe au venit dinspre Turcia, Orientul Mijlociu sau Balcani. Astfel, în perioada lui Alexandru cel Mare, odată cu extinderea imperiului grecesc din Europa spre India, vechea Eladă a început să resimtă influenţe dinspre nord şi est. Mai apoi, odată cu cucerirea Greciei de către romani, gastronomia elenă începe să resimtă şi influenţele cosmopolitei bucătării a acestora. Influenţa turcească şi-a făcut şi ea simţită prezenţa odată cu mutarea capitalei Imperiului roman la Constantinopol şi cucerirea acestuia de către turci în 1453, mai ales că a urmat o perioadă de 400 de ani de ocupaţie otomană. Cu toate aceste influenţe, rezultatul nu putea fi decât unul excepţional, astfel că astăzi grecii se pot mândri cu o paletă incredibil de bogată şi variată de mâncăruri şi băuturi. În aceste condiţii, nu este de mirare că fiecare preparat grecesc are o istorie aparte, iar atunci când îl savurăm avem senzaţia unei călătorii în timp.
O masă îmbelşugată
Potrivit tradiţiei, pentru greci, mâncarea este un prilej de a aduna la masă familia şi prietenii, indiferent că acest eveniment se desfăşoară acasă sau la restaurant. Preferinţa grecilor pentru viaţa îmbelşugată este oglindită în modul de prepare a mâncărurile, a căror savoare deosebită este dată mai ales de bogăţia şi calitatea ingredientelor. Cel mai popular ingredient este legendarul ulei de mă