Mai mult de jumătate din creditele de 1,23 mld. lei (290 mil. euro) acordate de Banca Carpatica (simbol bursier BCC) erau considerate neperformante la finele primului semestru, aceasta fiind principala explicaţie pentru pierderile istorice raportate.
Banca Comercială Carpatica, cu sediul central în Sibiu şi controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, face parte din "liga mică" a instituţiilor de credit, cu o cotă de mai puţin de 1% din activele totale de peste 78 mld. euro ale sistemului bancar local. Încă de la înfiinţare în 1999, strategia băncii s-a construit în jurul finanţării Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM-uri), instituţia mizând pe sprijinirea capitalului românesc.
În ultimii doi ani însă sectorul IMM-urilor a avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei financiare şi a înrăutăţirii mediului economic, această situaţie reflectându-se şi în bilanţul creditelor.
Astfel, la finele primului semestru Carpatica a raportat un indicator al creditelor neperformante (credite categorisite ca îndoielnice, cu restanţe de peste 60 de zile, sau pierdere - cu restanţe de peste 90 de zile) de 56,08%, potrivit notelor care însoţesc situaţiile financiare semestriale, în condiţiile în care media în sistemul bancar este de 17,8%.
Mai exact, valoarea creditelor pe care banca are dubii că le va recupera este de circa 694 mil. lei în condiţiile în care valoarea totală a finanţărilor brute acordate de bancă este de 1,23 mld. lei la finele lunii iunie.
Pentru a-şi acoperi riscul creditelor neperformante, Carpatica a constituit provizioane în valoare de 146,7 mil. lei în primul semestru. Provizioanele au adus banca pe pierderi în condiţiile în care profitul din exploatare al băncii a fost de 40 mil. lei în primul semestru. Veniturile nete ale băncii au fost de 107,6 mil. lei în primul semestru, mai mari cu 44% faţă de acelaşi interval al a