Din mâinile cofetarei se nasc poveşti şi grădini cu flori rare. Operele ei stârnesc admiraţia celor din jur, care se grăbesc să le devoreze.
Mariana Vatamaniuc s-a născut în Ştiubieni şi de mică s-a simţit în largul ei în bucătărie. Cele mai aşteptate momente ale ei erau sărbătorile mari din an şi onomasticile, când botoşăneanca îşi putea pune imaginaţia la treabă.
„Încă de mică o ajutam pe mama la făcutul cozonacilor, al pâinii şi mai ales al prăjiturilor care îmi placeau foarte mult. Pe la 12 ani am făcut singură cremă de zahăr ars şi eclere, după ce m-am inspirat dintr-o carte de bucate. Au ieşit foarte bine şi chiar eram mândră de reuşita mea“, povesteşte Mariana.
Îşi aminteşte că orna torturile, prăjiturile, dar şi salata de boeuf cu atâta măiestrie, încât rudelor aproape le părea rău că le strică aranjamentul mâncându-le. N-a urmat o şcoală în domeniu, deşi i-ar fi plăcut. A studiat în schimb la UCECO din Iaşi, unde a reuşit să obţină calificarea de confecţioner îmbrăcăminte.
Totuşi, pasiunea Marianei pentru arta culinară nu a fost dată uitării. Odată căsătorită, creativitatea botoşănencei a fost pusă şi mai mult la treabă deoarece soţul s-a dovedit a fi un mare consumator de dulciuri. „Căsătorindu-mă, am evoluat mult datorită faptului că şi soţului meu îi plac dulciurile. M-am implicat cât mai mult în realizarea cât mai multor reţete de prăjituri. Când făceam torturi, de fiecare dată căutam să fie cât mai arătoase. Treptat, acest lucru a devenit mai mult decât o pasiune“, precizează artista din bucătărie.
A furat meserie din Spania
S-a gândit relativ recent să-şi facă o profesie din pasiunea sa din copilărie. „De câţiva ani m-am specializat în arta decorării torturilor“, spune gospodina. Poate n-ar fi făcut niciodată acest pas dacă n-ar fi muncit în străinătate, ca asistentă a unui maestru cofetar. @N_P